Voor wijn met een verhaal

Bensdorp Wijnen verkoopt niet alledaagse wijnen met een verhaal. Een groot gedeelte hiervan is eigen import maar soms wil een bevriende collega ons ov...
Bensdorp Wijnen, Bensdorp, Roussillon, Languedoc
Waar is toch deze foto gemaakt (de achtergrond van de site) wordt ons regelmatig gevraagd...
... het is het uitzicht van Château Planères in de Côtes du Roussillon tegen de Pyreneën aan. De wijnstokken in de voorgrond op de vorige foto is de meer dan 100 jaar oude Syrah.
Het Château ligt in Sait-Jean Lasseille, even ten zuiden van Perpignan en wordt geleid door de drie broers Jaubert: Gilles, Claude en Guy. Guy drink u hier toe me een glas La Romanie rouge
La Romanie rouge is de trots van de broers, een krachtige wijn van 60% Syrah, 30% Mourvèdre en 10% Grenache noir. 4,5 ster in wijnblad Perswijn, € 17,75)
klik voor meer (4) foto's
Bensdorp Wijnen verkoopt niet alledaagse wijnen met een verhaal. Een groot gedeelte hiervan is eigen import maar soms wil een bevriende collega ons overhalen een van zijn wijnen in het assortiment op te nemen.

De wijnen de we zelf importeren komen van voornamelijk kleinere wijnboeren uit vaak onbekendere wijnstreken in zuid-Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Wijnboeren die ons met hun enthousiasme en passie kunnen overtuigen.

Mijn verhalen deel ik op dit gedeelte van de site graag me u!

Bij iedere wijn in de webshop staat een plaatje. Klik daar eens op en u zult zien dat er vaak nog meer plaatjes/foto's én een verhaal achter zitten!

Veel lees- en wijnplezier!!!

De druif en zijn verhaal....

Op mijn linkedin- en facebookpagina schrijf ik geregeld over 'De druif en zijn verhaal...'. Een miniblog over druiven en wijnen die daarbij horen. Kor...
primitivo, luccarelli, wijntje, puglia, Apulië, rode wijn, rode wijn uit puglia
Deze Primitivo kun je bestellen via onze zustersite: www.wijntje.nl
Mourvèdre!
klik voor meer (2) foto's
Op mijn linkedin- en facebookpagina schrijf ik geregeld over 'De druif en zijn verhaal...'. Een miniblog over druiven en wijnen die daarbij horen. Korte stukjes maar toch lang genoeg om jullie wijnkennis weer iedere keer wat vergroten. Wil je ze volgen? Schrijf dan in via Linkedin of Like de Bensdorp Wijnen Facebookpagina.

In de link hieronder het hele document met álle verhalen en daaronder het laatste druivenverhaal over de Gamaydruif.
pdfDe druif en z'n verhaal, lees alle verhalen hier! - link 1 |  link 2

Blog, Ik ga op vakantie en neem mee....

Blog, Ik ga op vakantie en neem mee…. Hij staat weer voor de deur, de grote vakantie. De plannen zijn gemaakt of er is een last minute op het oog. Str...
Blog, Ik ga op vakantie en neem mee….
Hij staat weer voor de deur, de grote vakantie. De plannen zijn gemaakt of er is een last minute op het oog. Straks zit je onder de platanen op dat Zuid-Franse terrasje te nippen van een heerlijke frisdroge witte wijn of een fruitige rosé. Die wijn smaakt zo goed dat je denkt: ‘ik neem een paar doosjes mee!’. Weer thuisgekomen laat je de wijn proeven en gek genoeg valt zo’n wijn dan dikwijls een beetje tegen. Ik krijg vaak de vraag hoe dat toch kan.
Wijndrinken is emotie en je wordt beïnvloed door omgevingsfactoren: het weer, je stemming, de omgeving, noem maar op. Op vakantie is dat allemaal wel oké en zal je alles wat je proeft een stuk lekkerder vinden. Bovendien is het lekker warm en dan, en dat is misschien een beetje flauw, zal alles wat je gekoeld drinkt al snel erg goed smaken... Thuisgekomen mis je die factoren en zal je de wijn dus wat kritischer proeven met vaak dus dat tegenvallende resultaat.
Hoe doe jij dat dan als inkoper, hoor ik je denken? Wanneer ik op reis ben proef ik vaak op beurzen maar ook in de kelder van de wijnmaker en ja, dan wordt ik óók beïnvloed door omgevingsfactoren. Ik heb er dan ook een regel van gemaakt om nooit ter plekke wijn te kopen. Wanneer ik denk ‘beet’ te hebben dan neem ik altijd proefflessen mee om thuis nog eens na te proeven. Smaakt de wijn dan nog steeds goed dan heb ik een winnaar te pakken.
Hoor je me nou zeggen, neem geen wijn mee terug van vakantie? Natuurlijk niet, want het is erg leuk om bij dat Provençaalse of Toscaanse wijnboertje wijn te proeven en dan neem je uiteraard een paar flesjes mee, dat gun je zo’n man ook. Wees er echter op voorbereid dat de wijn thuis net even wat anders kan smaken.
Geniet van je vakantie en… Proost!

De druif en zijn verhaal.... (18)

Alweer de 18e 'aflevering' van deze serie druivenverhalen. Ze staan ook allemaal op Facebook. Dit keer de Pecorinodruif: De druif en zijn verhaal (...
Pecorino, Witte wijn, Witte wijn uit Italië, Italië
Alweer de 18e 'aflevering' van deze serie druivenverhalen. Ze staan ook allemaal op Facebook. Dit keer de Pecorinodruif: De druif en zijn verhaal (18) Afgelopen zomer hebben wij o.a. vakantie gevierd in de Abruzzen. Een streek in Zuidelijk Italië aan de Adriatische kust. De meest bekende wijn uit deze streek is de Montepulciano d’Abruzzo maar daar schreef ik al over (nav onze eerste vakantie in deze mooie streek, 2 jaar geleden). De witte wijn van de streek, de Trebbiano d’Abruzzo, kon me eerlijk gezegd niet zo bekoren en ik heb mij gestort op een andere wijndruif, de Pecorino. Pecorino is dat geen kaas? Ja, maar het is ook een druif en da’s veel minder bekend. Het is een druif die is aangeplant in de Abruzzen en ook in de Marken dat hier aan grenst. Als je de druif gaat vergelijken met bijvoorbeeld de lokale Trebbianodruif dan valt het op dat wijnen van de Pecorinodruif veel meer karakter hebben: meer kleur, meer geur en veel voller dan de veelal wat fletse Trebbianowijnen. De wijn heeft zo veel karakter dat wijnboeren nu ook voorzichtig aan het experimenteren zijn met (gedeeltelijke) houtopvoeding. Het is een druif die, voor de wijnboer, niet de meest makkelijke is en vatbaar voor ziektes in de wijngaard. Vandaar dat je ook zag dat hij steeds minder werd aangeplant. Boeren met wat meer durf hebben echter ook gezien dat het resultaat van goedgerijpte Pecorinodruiven aanspreekt bij de wijnconsumenten en dat ze voor dit soort mooie flessen een goede prijs kunnen vragen. Je ziet de druif dan ook gelukkig meer en meer. Ik proef de komende tijd een aantal wijnen van deze druif en wie weet… binnenkort in dit theater?

Provence Rosé

Blog: Provence Rosé. Het zal jullie niet ontgaan zijn maar rosé is weer helemaal ‘hot’. En dan niet zo maar rosé, nee rosé uit de Provence! Liefst ...
Blog: Provence Rosé. Het zal jullie niet ontgaan zijn maar rosé is weer helemaal ‘hot’. En dan niet zo maar rosé, nee rosé uit de Provence! Liefst met zo min mogelijk kleur, fris, frivool en elegant. Het zijn rosé’s die jarenlang niet over de grens kwamen en vrolijk door de Provençalen én de toeristen opgedronken werden. De productie was een handen van een paar coöperaties voor de massawijnen en de kleinere domaines voor wijnen van betere kwaliteit. De laatste jaren zie je een omslag en hebben marketeers hun intrede gedaan. Zij wisten van de Provence een merk te maken. Denk maar aan AIX, MiP, Med en Ott. Het zijn wijnen die het goed doen en, dat moet zeker gezegd worden, die van uitstekende kwaliteit zijn. En ze hebben de Provencaalse rosé (weer) helemaal op de kaart gezet. Het mooie van deze acties is dat de kleinere producenten hiervan mee kunnen profiteren. Kleinere producenten hebben geen grote marketingbudgetten, ze moeten het hebben van hun kwaliteit en zoeken importeurs die enthousiast de kwaliteit van hun wijn verkondigen. Ik doe dat al jaren voor Château Pigoudet uit Aix-en-Provence. Ik kwam hen al weer een jaar of 10 geleden tegen op een wijnbeurs en al proevende kwam van het een het ander. Pigoudet maakt rosé in de kleur die hij moet zijn, bleek, licht roze. Beoordeel een rosé alleen niet meteen aan zijn kleur want dat kan bedriegen. Het Château werkt namelijk naast Grenache óók met Cabernet Sauvignon en Syrah. Grenache zorgt voor zachte smaken, de andere twee druiven geven lekker wat pit aan de wijn. Het zijn dan ook wijnen die je lekker drinkt op het terras en daarnaast moeiteloos doordrinkt tijdens de maaltijd. Ik heb de drie rosés van Pigoudet hier op een rijtje staan en hoop jullie óók te kunnen overtuigen van hun prima kwaliteit: http://goo.gl/osz5ba Proost!

Autoroute du Soleil? Autoroute du Vin!

Wijnliefhebbers hebben zo hun favoriete wijnroute’s, wat te denken van de Route du Médoc langs alle mooie wijnkastelen in de Bordeaux. Anderen zweren ...
Wijnliefhebbers hebben zo hun favoriete wijnroute’s, wat te denken van de Route du Médoc langs alle mooie wijnkastelen in de Bordeaux. Anderen zweren bij de Route du Bourgogne over de kleine weggetjes door deze streek.

Ik reed na het bezoek van de Vinisud terug van Montpellier en reed daar een groot stuk van de Route du Soleil. Officieel gaat deze van Parijs naar Marseille maar voor velen begint deze in de zomer al vanaf Amsterdam. Zonder dat je het doorhebt kom je over een van de mooiste wijnroute’s die er is en daar zouden de Fransen, marketing technisch, veel meer mee moeten doen. Weinig vermeldingen van al die mooie wijngaarden die je ziet, mijn pleidooi: verander de naam in Autoroute du Vin!

Mag ik je meenemen:

Komende uit Montpellier rij je over een andere route: La Languedoccienne, dwars door de wijngaarden van de Coteaux du Languedoc (tegenwoordig met z’n ‘Crus’ als Grès de Montpellier en Pic Saint Loup). Draai daar vooral eens je raam open, de geur van La Garrigue (het lage kreupelhout) komt je dan vaak tegemoet. Via de Costières de Nîmes kom je na Tavel (rosé!) bij Orange de Autoroute du Vin op. Van Orange is het niet ver naar Châteauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueyras, prachtige Crus uit de Zuidelijke Côtes du Rhône. Dit stuk is een en al wijngaard.

Smetje op de Route is de Kerncentrale bij Tricastin waar in 2008 een probleem was. De wijnboeren hebben toen de naam veranderd in: Grignan-Les Adhemar en da’s jammer want dat klinkt veel minder goed en is moeilijker te onthouden.

Na een stukje zonder wijn rij je dan zonder dat je het doorhebt de Noordelijke Rhône in. Links van je zie je de prachtige ‘Côte’ liggen, vaak met wijngaarden in terrasvorm aangelegd. Mythische namen waar je zomaar voorbij rijdt: (Crozes-)Hermitage, Condrieu, St. Joseph, Côte Rôtie. Net voordat je Lyon in rijdt zie je deze prachtige wijngaarden liggen en gelukkig heeft een wijnboer daar wél aandacht aan besteed.

Wanneer je Lyon doorgecrossed bent zie je de heuvels van de Beaujolais liggen maar, op één bord na, zou je dat missen. Toch een streek met onderschatte wijnen met een tikje negatief imago door de Primeurwijnen. En toch: heb je zin in een lekker fruitig glas wijn dan moet je in de Beaujolais zijn. Ik dronk op de heenweg een heerlijk (iets steviger) Morgon bij mijn entrecôte, genieten.

Na de Beaujolais rij je de Bourgogne in, via de Mâconnais (o.a. St. Véran en Pouilly Fuissé) en de Chalonanaise (o.a. Givry en Rully) rij je langs de Côte d’Or, het summum voor Bourgogneliefhebbers. Maar…. op een paar kleine borden merk je weinig van al het moois dat je passeert.

Na Beaune buigt de weg af naar het Noordwesten en kom je nog langs de Chablisstreek. Rij je verder richting Nancy en Metz dan ben je ook zo in de Champagnestreek of de Elzas.

Kortom een prachtige route waar je als leek zomaar langsrijdt en al dit moois makkelijk kunt missen. Fransen, wat een gemiste kans, wees trots op je wijngaarden en ga eens wat meer aan educatie doen. Wees trots op je wijnstreken en zet eens wat meer informatieborden neer en… verander de naam in Autoroute du Vin!

Een wijn die aan het glas hangt....

Wanneer je de wijn in je glas ‘walst’ (oppassen voor morsen!) dan zie je dat de wijn langs het glas naar beneden loopt. Op de foto van de Grande Vallé...
Wanneer je de wijn in je glas ‘walst’ (oppassen voor morsen!) dan zie je dat de wijn langs het glas naar beneden loopt. Op de foto van de Grande Vallée Limoux kun je dat goed zien. Er wordt vaak gezegd dat een goede wijn langzamer ‘traant’ dan minder goede wijnen. Dat dit een fabeltje is kun je zelf uittesten: een goedkope witte moezelwijn zal meer tranen dan een witte Sancerre. Er komt dus wat meer bij kijken.
In het algemeen zul je wel zien dat betere wijnen meer tranen dan wijn van mindere kwaliteit. Wijnen van hogere kwaliteit hebben meer smaak dus ook meer smaakbestanddelen. Ook zul je zien dat ze een wat hoger alcoholpercentage hebben: de druiven hebben langer gehangen, zijn dus rijper geworden met meer smaak en een hoger suikergehalte. De suiker wordt bij de vinificatie omgezet in alcohol dus hoe hoger het suikergehalte hoe hoger het alcoholpercentage. Mits men de juiste gistcellen gebruikt maar daar schrijf ik een andere keer wel over.
Het tranen komt dus het meeste voor bij betere wijnen met meer smaakcomponenten en een hoger alcoholpercentage. Maar hoe zit het dan met die moezel? Een moezelwijn is vaak zoet, d.w.z. niet alle suiker wordt omgezet in alcohol en de restsuiker maakt de wijn zoet. Moezelwijnen hebben daardoor een lager alcoholpercentage maar wel veel (druiven)suiker. Het hogere suikergehalte zorgt er in dit geval voor dat de wijn ‘stroperiger’ wordt en dus langer aan het glas ‘hangt’.
Kort gezegd, zonder al te technisch te worden, komt het tranen voorkomt met wijnen met veel (smaak)componenten, een hoger alcohol- en suikergehalte. Het kan iets zeggen over de kwaliteit maar dit is dus niet zaligmakend! Proost!

Montepulciano d'Abruzzo, Fosso Corno

We hebben we een bezoek gebracht aan het relatief jonge Fosso Corno in de Abruzzen. We werden rondgeleid door Marco Biscardo. De familie Biscardo koch...
fosso, corno, fosso corno, abruzzo, montepulciano
Het logo van Fosso Corno: een steenbok. Deze dieren komen (net als beren en wolven) voor in het nabij gelegen Nationale Park van Abruzzo.
Het heuvelachtige landschap van de Abruzzen met prachtige vergezichten.
Hoe mooi kan het zijn: wijnproeven in de wijngaard. Wel onder een parasol want het is er warm in de zomer 30 à 35°C gemiddeld!
Proost! Wil je meegenieten? http://tinyurl.com/bscjftv
klik voor meer (7) foto's
We hebben we een bezoek gebracht aan het relatief jonge Fosso Corno in de Abruzzen. We werden rondgeleid door Marco Biscardo. De familie Biscardo kocht het domein van zo'n 30 hectaren in 2001 om meteen alle wijnstokken te rooien en opnieuw aan te planten. Uiteraard met de druif uit de streek, Montepulciano maar ook is er bijvoorbeeld Merlot aangeplant. Op de foto's kunnen jullie het mooie heuvelachtige landschap. De stokken worden dusdanig gesnoeid dat de druiven 's-ochtends in de zon hangen maar 's-middags in de schaduw. Het doel: om een van de beste producenten te worden van de streek. We hebben geproefd en ze zijn hard op weg! We hebben voorlopig één wijn opgenomen maar dat worden er meer!

Het begint er weer tijd voor te worden: rosé!

Rosé(wijn!) is nog steeds een drank die geassocieerd wordt met mooi weer. Nu de zon lekker begint te schijnen beginnen we er dus weer allemaal aan te ...
Pigoudet, Bensdorp, rosé, rose, roze, Aix-en-Provence, Aix, Provence, wijn uit Provence
Prachtig zalm-roze van kleur: La Grand Pigoudet rosé uit Aix-en-Provence
Rosé(wijn!) is nog steeds een drank die geassocieerd wordt met mooi weer. Nu de zon lekker begint te schijnen beginnen we er dus weer allemaal aan te denken. Ik betrap me er zelf op dat ik eigenlijk het hele jaar door rosé drink, ’t is net waar je zin in hebt...

Rosé kan op verschillende manieren worden gemaakt:

- D.m.v. het mengen van witte – en rode wijn. Dit procedé is echter door de EU verboden op een paar gebieden na (rosé Champagne wordt zo gemaakt).

- Wat wél mag is het mengen van rode – en witte druiven! Komt niet zo heel veel voor overigens.

- De kleur van de meeste druiven zit in de schil. Door rode druiven direct te persen, en waarbij de most dus licht in aanraking komt met de schillen, krijg je een lichte kleurextractie. Het sap van de laatste persing geeft het meeste kleur dus mocht de most toch wat een te lichte kleur hebben kan dit sap erin verwerkt worden.

- Macération, oftewel inweking. Rode wijn krijg je door de most continu in contact te laten met de schilletjes. Hoe langer dit proces, hoe meer kleur. In de eerste 24-36 uur zie je het witte sap roze worden en daarna rood. Wanneer de wijn dus voldoende roze is wordt de gistende most van de schilletjes gescheiden. Feitelijk begin je dus met het procedé van rode wijnmaken en ga je daarna door met het witte wijnmaakproces.

Om een rosé te maken moet je dus van alle markten thuis zijn!

Proost!

Kurk!

We zien de afgelopen jaren een grote toename van plastic kurken, glazen stoppen en schroefdoppen in de wijnindustrie (om over blikjes en tetrapakken m...
kurk, schroefdop
Een gedeelte van mijn kurkenverzameling mét enkele schroefdoppen!
We zien de afgelopen jaren een grote toename van plastic kurken, glazen stoppen en schroefdoppen in de wijnindustrie (om over blikjes en tetrapakken maar niet te spreken). Ben ik daar blij mee? Nou en of!

Wat is nou eenmaal een kurk? Een afsluitmiddel voor een fles wijn. Een afsluitmiddel waar af en toe wat mis mee is: kurk! Iedereen kent dit, je opent een mooie fles, schenkt een glas in en je ruikt direct de muffe, weeïge geur. Mij overkwam het nog op Tweede Kerstavond met een magnum Corton Vergennes Grand Cru van Chanson.

Kurksmaak in de wijn heeft een officiële naam: trichlooranisol of kortweg TCA. Het wordt simpel gezegd veroorzaakt door een schimmel die in hout voorkomt. In de bast komt hij het meeste voor. “Kurkenboeren” moeten geduld hebben want ze kunnen iedere 9 jaar de bast afsteken en deze bast moet vervolgens zo’n twee jaar in de open lucht liggen. De meeste kurkeiken staan in Portugal. Het klimaat is er warm met weinig regen. In dit klimaat kan de bast mooi drogen en verdwijnt de schimmel meestal wel. In het verdere productieproces worden de kurken meestal nog een paar keer gedroogd. Onzorgvuldige (of ongeduldige) boeren willen het wel eens niet zo nauw nemen met deze procedure. Wellicht ook beïnvloed door een groeiende orderportefeuille beginnen ze te vroeg met een uitsteken van de kurken. Het risico is dan dat niet alle schimmels verdwenen zijn met bovenstaande gevolg van dien. Iedere fles met kurksmaak is er een te veel. Ik ben daarom grote voorstander van alternatieve afsluitmiddelen.

Voor de meeste wijnen is een kurk ook helemaal niet handig: de meeste wijnen moeten jong (lees, binnen 2 jaar na de oogst) gedronken worden. De grootste vijand van wijn is zuurstof. Kurk is een natuurproduct wat zuurstof doorlaat. Bij wijnen die jong gedronken moeten worden zou je dus veel beter een schroefdop kunnen gebruiken, dit houdt de zuurstof buiten en kan daardoor zelfs de levensduur van een fles verlengen.

Hoe zit het dan met bewaarwijnen? Die rijpen toch beter door de langzame invloed van zuurstof? In alle eerlijkheid? We weten het niet omdat daar geen lange termijn ervaringen mee zijn. Neem van mij aan dat er flink mee wordt geëxperimenteerd en dat veel grote Châteaux onderin de kelder flessen hebben liggen met alternatieven voor kurk. Veel mensen hechten aan de ceremonie rondom het openen van een fles wijn met een echte kurk. Een schroefdop wordt door hen verafschuwd. Maar zeg nou eerlijk: wat heb je liever een goed glas wijn met schroefdop of wéér een fles die je door de gootsteen kan wegspoelen…

Proost!

Vragen, opmerkingen en andere reacties?


E-mail & telefoon:
e-mail
telefoon: 073-5530901

Gigondas, 'Openhaard-wijn'

Het koudere seizoen is weer begonnen en dus verandert met het weer de wijn. Tijd dus voor volle, karaktervolle wijnen met pit. Bandol, Côtes du Roussi...
Trignon, Bensdorp, Gigondas, rode wijn, syrah, wijn met syrah,
Les Dentelles de Montmirail.
UItzicht vanaf de wijngaarden van Château du Trignon
Op Château du Trignon bent u altijd welkom om te komen proeven.
Het Château in de winter. U ziet het niet maar wij voelde hem wel: een koude Mistral.
Van de wijn krijg je het gelukkig wel lekker warm
Het Château maakt ook een heerlijke Vacqueyras.
klik voor meer (6) foto's
Het koudere seizoen is weer begonnen en dus verandert met het weer de wijn. Tijd dus voor volle, karaktervolle wijnen met pit. Bandol, Côtes du Roussillon en... Gigondas. Het dorpje Gigondas ligt in de zuidelijke Côtes du Rhône. In het verleden werden alle wijnen in dit grote gebied als A.C. Côtes du Rhône verkocht (op Châteauneuf-du-Pape na...) en het dorpje Gigondas was het eerste die zijn eigen appellation kreeg. Terecht want er worden mooie wijnen gemaakt, rood én rosé (geen wit). Dominante druivensoorten zijn Syrah (voor de kracht) en Grenache (voor fruitigheid en elegantie). Daarnaast is er o.a. Mourvèdre en Cinsault aangeplant. Dominant uitzicht in het dorp zijn de imposante Dentelles de Montmirail, een, de naam zegt het al, tandenvormige bergketen. Wij verkopen de Gigondas van Château du Trignon.

100 jaar Vin Doux Naturel uit de Roussillon

Een Vin Doux Naturel is een 'natuurlijk zoete wijn' doordat de gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol. De wijn bevat dus een grote hoeveelh...
Roussillon, VDN, Port, Vin, doux, Naturel, jubileum, geboortejaar
Van links naar rechts: Rivesaltes Tuilé 1959, Rivesaltes Ambré 1945 (= wit), Maury 1932, Maury 1925, Rivesaltes 1910.
en de flessen die erbij horen...
De nog bij jeugdig drinkende Rivesaltes uit 1910: verrassend vol, enorm complex, wat een beleving...
klik voor meer (3) foto's
Een Vin Doux Naturel is een 'natuurlijk zoete wijn' doordat de gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol. De wijn bevat dus een grote hoeveelheid (druiven)suiker en is van een hoger percentage dan gewone wijnen. In Portugal wordt op een vergelijkbare wijze Port gemaakt. Een goede Vin Doux Naturel heeft een enorm lange levensduur en dat hebben vandaag in een presentatie van 100 jaar Vin Doux Naturel uit de Roussillon kunnen ervaren. 80% van de Franse VDN's komt uit deze streek waar het procedé in de 13e eeuw ook is uitgevonden. De Export Manager van de 'Vins du Roussillon', Eric Aracil, hield een enthousiaste presentatie en liet ons een serie met 11 heerlijke wijnen proeven: van een jonge, fris-zoete Muscat de Rivesaltes uit 2008 tot een hoogbejaarde maar fantastisch drinkende Rivesaltes uit 1910! Deze proeverij bewijst maar weer dat wanneer u wijn wilt aanschaffen uit bijvoorbeeld uw trouw- of geboortejaar een Vin Doux Naturel een verrassend alternatief is voor Port of Bodeaux. Hebt u interesse mail dan uw gewenste jaar naar ons en wij kijken wat de mogelijkheden zijn!

Le Grand Pigoudet rosé: een meesterlijk glas!

Er wordt me weleens gevraagd: hoe kom je toch aan je wijn? Een van de belangrijkste bronnen is het bezoeken van (vak)beurzen in binnen- en buitenland....
Pigoudet, houtrijping, vanille, rosé, rose, winterrosé, winterrose
Château Pigoudet in de Provence, omringd door (wat anders?) lavendel.
Er wordt me weleens gevraagd: hoe kom je toch aan je wijn? Een van de belangrijkste bronnen is het bezoeken van (vak)beurzen in binnen- en buitenland. Zo ben ik (in 2005) ook op een beurs in Reims tegen Château Pigoudet aangelopen. Dit Château ligt in Rians in het hart van de Provence. Men maakt er diverse wijnen onder de A.C. Coteaux-d’Aix-en-Provence. De referentiewijn van het domein is de serie ‘Château Pigoudet La Chapelle’ die men vernoemd heeft naar het kapelletje in de wijngaard. De topwijn van het Château is Le Grand Pigoudet rosé. Hij is beperkt leverbaar want er wordt helaas weinig van gemaakt. Het is een stevige rosé van 50% Cabernet Sauvignon en 50% Syrah. Het speciale van de wijn is dat hij op nieuwe eikenhouten vaten gegist wordt. Dit proces wordt bij rosébereiding zeer weinig toegepast. Door deze rijping op vat is de kleur dan ook iets donkerder, bijna oranje, dan men in de Provence gewend is. De smaakexplosie die de wijn teweeg brengt is ook erg speciaal: het is een rosé met veel kracht en complexiteit met flink wat vanille en boordenvol rood fruit. Door z'n kracht is hij door klanten ook wel 'winterrosé' genoemd! Overtuig uzelf, u kunt hem vinden bij de rosés!

Terra Vitis: Quand Passion s'accorde avec Raison

De Terra Vitis-beweging werd in 1998 opgericht en heeft zich ten doel gesteld om wijn te maken met respect voor de natuur. De oprichters maakten zich...
terra vitis, terra, vitis, biologische, bordeause pap, bestrijdingsmiddelen, engarran
Het logo van de Terra Vitis beweging.
Château de l’Engarran is een van onze leveranciers die volgende de regels van Terra Vitis werkt.
klik voor meer (2) foto's

De Terra Vitis-beweging werd in 1998 opgericht en heeft zich ten doel gesteld om wijn te maken met respect voor de natuur. De oprichters maakten zich steeds meer zorgen over de grote hoeveelheid (chemische) bestrijdingmiddelen die gebruikt werden en besloten dat het anders moest. Een wijnboer die zich aansluit bij de Terra Vitis beweging moet voldoen aan strenge (kwaliteits)voorschriften en staat zo tussen de traditionele - biologische wijnbouw. Een van de aspecten is de 'lutte raisonnée'. De wijnboer mag bestrijdingsmiddelen gebruiken maar dan alleen als laatste redmiddel.

Om het allemaal wat minder abstract te maken een concreet voorbeeld. Château de l'Engarran (Languedoc) is een van onze leveranciers die werkt volgens de voorschriften van Terra Vitis. Eén van de risico's in de wijngaard is meeldauw, waardoor druiven kunnen gaan beschimmelen. Deze ziekte wordt traditioneel bestreden met 'Bordeause pap' (een mengsel met o.a. koper en zwavel). De ziekte kan voorkomen bij ophoping van vocht in de wijnstok. Een van de voordelen in de Languedoc is dat er bijna altijd flink wat wind staat. Door het juist snoeien van de bladeren ('blad management') kun je ervoor zorgen dat de wind vrij spel krijgt en het te veel aan vocht wegblaast. Dit vergt veel extra werk in de wijngaard maar houdt de druiven gezond en vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Meer weten: www.terravitis.com.

Picpoul de Pinet 'Mooi-weer-wijn'

Nieuw in het assortiment : de Picpoul de Pinet Prestige 2008 van Domaine des Lauriers. Het druivenras Picpoul kom je voornamelijk tegen in de Langu...
bron: http://www.picpoul-de-pinet.com/
Waar drinken we het bij: oesters...
...of asperges natuurlijk!
Gelijk maar wat bestellen dus...
klik voor meer (4) foto's

Nieuw in het assortiment: de Picpoul de Pinet Prestige 2008 van Domaine des Lauriers. Het druivenras Picpoul kom je voornamelijk tegen in de Languedoc. Rondom het plaatsje Pinet was er dusdanig veel aangeplant dat ze de plaats geëerd hebben met een appellation controlée, de AC Picpoul de Pinet. Wat me altijd al aan deze wijn aantrok was het lekkere maar vooral ongecompliceerde karakter. Men maakt er frisdroge, sappige wijnen met zachte zuren en een klein beetje ‘vettigheid’. Het maakt dit dan ook een ideale lente- en zomerwijn. Je hebt Picpoul in verschillende kwaliteiten maar in januari liep ik op een wijnbeurs in Montpellier tegen Domaine des Lauriers aan die een Picpoul maakt waar ik helemaal achter stond. In februari proefde ik de wijn nog een keer in Nederland met twee klanten die liefhebber van deze wijn zijn en zij konden mijn keuze bevestigen.

 

De eerste zending is nu binnen en ik hoop dat u net zo enthousiast ben als ik zelf ben!

 

Waar drinken we het bij: het is een prima ‘oesterwijn’ maar probeer hem ook eens bij asperges!

 

 

Wilt u ook eens met me meeproeven, laat het me weten: e-mail

Artsen onder u opgelet!

Eind januari liepen we tegen Jacques Abet aan. Van beroep? 'Médicin-Vigneron' staat er op zijn kaartje. Hij werkt door de week als internist in...
Limoux, Arts, Arts & Auto, Chardonnay, Vanille
De kleine, maar o zo mooie wijngaard van Domaine de Cassagnau

Eind januari liepen we tegen Jacques Abet aan. Van beroep? 'Médicin-Vigneron' staat er op zijn kaartje. Hij werkt door de week als internist in het ziekenhuis van Limoux en in z'n vrije tijd heeft hij een kleine wijngaard in dit zelfde stadje. We stonden versteld van de prijs-kwaliteit verhouding van z'n wijnen en aarzelden geen moment om een partij rood én wit naar Nederland te halen. Deze witte Limoux is vol en lekker vettig van smaak door de rijping in eikenhouten vaten. De wijn heeft daarnaast voldoende zuren en heeft daardoor een prettige frisheid. Domaine de Cassagnau wordt vermeld in Bettane & Dessauve's 'Le Grand Guide des Vins de Franc 2009. Arts als Jacques is heeft hij z'n witte wijn met een knipoog naar de artseneed genoemd: Les Sarments d'Hippocrate.

Inkoopreis januari 2009

Eind januari heb ik een zeer interessante inkoopreis gemaakt. Ik in Montpellier het Forum International des Affaires bezocht, een wijnbeurs gericht o...
klik voor meer (5) foto's

Eind januari heb ik een zeer interessante inkoopreis gemaakt. Ik in Montpellier het Forum International des Affaires bezocht, een wijnbeurs gericht op de wijnen van Zuid-Frankrijk. Zoals de foto's tonen stonden er op maandag honderden wijnen klaar om geproefd te worden. Na een dag proeven en vele wijnen later heb ik een selectie gemaakt van de wijnboeren die ik graag wilde ontmoeten. Die ontmoetingen vonden plaats op donderdag en vrijdag. Op dinsdag en woensdag bezocht ik Domaine du Guyot, Domaine de Bachellery, Château de Mus (eigendom van Bernard Julien) en Château de l'Engarran.

Na de reis heb ik diverse proefflessen aangevraagd, gepoefd en... een nieuwe selectie zal vanaf april leverbaar zijn via Bensdorp Wijnen!

Château de l'Engarran

Château de l'Engarran is in 1632 Gebouwd door Henry de l'Engarran. De tuin is rond 1730 ontworpen door Jean Vassal en later in 1830 uitgebreid door La...
Wijnmaakster Diane Losfelt en Wouter Bensdorp
Herkent u deze leewin? Op Château de l’Engarran worden de beelden in de tuin verwerkt op de etiketten en deze afbeelding vindt u op de Domaine de l’Engarran blanc Sauvignon.
Voila!
klik voor meer (7) foto's
Château de l'Engarran is in 1632 Gebouwd door Henry de l'Engarran. De tuin is rond 1730 ontworpen door Jean Vassal en later in 1830 uitgebreid door Laurent Quetton Saint-Georges. Het Château is een officieel historisch monument. Eind januari was ik er op bezoek en proefde ik de wijnen door met de wijnmaaktser Diane Losfelt. Ik neem u graag ook even mee de mooie tuin in.

Domaine de Bachellery

Domaine de Bachellery is eigendom van Bernard Julien. Hij runt het domein tegenwoordig met z'n zoons. Dat het een eigenwijze wijnmaker is bewijzen de ...
Domaine de Bachellery in de winter...
... en in de zomer
rotsachtige bodem, géén bestrijdingsmiddelen.
De familie Julien
De Trots van Bernard Julien, z’n Ballade pour Mistral. Een assmeblage van liefst 8 druivensoorten: Syrah, Mourvèdre, Merlot, Pinot Noir, Grenache en Carignan. U mist er twee? Dat klopt en dit is ’het geheim van de Vigneron’. De wijn is, na een lange rijping van bijna 2 jaar op eikenhouten vaten en nu 5 jaar op fles, heerlijk zacht maar ook rijk én vol van smaak. Een ideale wijn bij een mooi stukje wild. Prijs: € 15,75.
klik voor meer (6) foto's
Domaine de Bachellery is eigendom van Bernard Julien. Hij runt het domein tegenwoordig met z'n zoons. Dat het een eigenwijze wijnmaker is bewijzen de vele druivensoorten die hij heeft aangeplant. Naast de 'vertrouwde' druiven uit de streek zoals Syrah, Carignan, Grenache en Mourvèdre, experimenteert Bernard ook met 'vreemde' soorten als Merlot en Pinot Noir. Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat hij, als enige buiten de Elzas, de druivensoort Gewurztraminer mocht aanplanten. Met deze wijn, de Ballade en Straminer, oogst hij veel lof. Z'n rode topcuvée is de Ballade pour Mistral.

Domaine de Guyot, 'Domaine des Russes'

Domaine de Guyot is een nieuwe leverancier uit de buurt van Montpellier. Ze maken er wit, rosé en rood, alles onder de herkomstbenaming 'Vin de Pays d...
domaine de guyot, guyot, bensdorp wijnen, chardonnay, beluga, sauvignon, vermentino, poliakoff, bensdorp, wijnen, merlot
Nicole en Eric in de knusse Cave van Domaine du Guyot
De Caveau
De wijnen van Guyot, zoals de Chardonnay, vallen geregeld in de prijzen
klik voor meer (7) foto's
Domaine de Guyot is een nieuwe leverancier uit de buurt van Montpellier. Ze maken er wit, rosé en rood, alles onder de herkomstbenaming 'Vin de Pays d'Oc' omdat ze buiten het Appellation Controlée-gebied Languedoc liggen. Het domaine wordt gerund door Nicole et Sylvie de Poliakoff. Klinkt niet echt Frans? Dat klopt en het verhaal klinkt als een roman: De moeder, een actrice uit Sint Petersburg en grootmoeder van Nicole ontvluchtten Rusland in 1917 na de revolutie. Ze vestigden zich in Parijs en daar werd Nicole geboren. Op vakantie in de Languedoc ontdekte ze een oud klooster omringd door wijngaarden en andere landbouwgrond. Ze werd er direct verliefd op. Dochter Nicole doorliep met succes de Faculté d'Oenolgie aan de universiteit van Montpellier en is de laatste jaren verantwoordelijk voor het wijnmaak proces. Opmerkelijk: ze heeft er een goede neus voor en kan fantastisch proeven maar drinkt geen wijn! Met haar Russische achtergrond slaat ze echter een glaasje Vodka niet af! De wijngaard is klein, slechts 8 hectaren en ze verbouwen ook diverse graansoorten. Ook experimenteert ze met diverse bessoorten waar ze een niet onverdienstelijke Crème de Cassis van maakt. Van alle markten thuis dus. Hiernaast een fotoimpressie (januari 2009)
druiven
Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Grenache blanc, Pinot Noir, Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Viognier, Cabernet Franc, Mourvèdre, Carignan, Bobal, Grenache, Garnacha, Gewurztraminer, Sangiovese, Prosecco, Pinot Meunier, Cinsault, Trebbiano, Roussanne, Malbec, Vermentino, Rolle, Clairette, Bourboulenc, Verdejo, Muscat, Touriga Nacional, Negro Amaro, Malvasia Nera, Corvina, Rondinella, Molinara, Picpoul, Prieto Picudo , Brachetto, Marsanne, Mauzac, Garnacha Tintorera, Chenin Blanc, Macabeu, Xarel-lo, Parellada, Favorita, Nascetta, Tinto de Toro, Barbera, Catarratto, Pinot Grigio, Garganega, Fernão Pires , Nebbiolo, Arneis, Biologisch geteelde druiven, Albariño, Montepulciano, Trepat, Godello, Treixadura, clairette, Ugni Blanc, Pinot Bianco, Pecorino
gerechten
lamsvlees, gevogelte, pastagerechten, mediterrane keuken, biefstuk, bbq, asperges, oesters, mosselen, zalm, oosterse keuken, tapas, kip, toetje met fruit, toetje met chocola, (wit)visgerechten, wild, sudderlappen, zachte Franse kaas, blauwschimmelkaas, Hollandse belegen kaas, ijsdessert, kreeft, steak van de barbecue, winterkost, wildpaté
momenten
Lunchafspraak, Baas op bezoek, Iedere dag lekker, (t)huiswijn!, Beste vriend op bezoek, Zomers terras, Feest!, Het is voorjaar!, Vrijdagmiddag borrel, Laat je verrassen!, Het is herfst: 'open haard wijn', Een ultiem wijnmoment, Verrassing!, Een magnum, da's dubbel genieten én extra feestelijk!, Onmisbaar om in huis te hebben!, #gewoonzinineenlekkerglaswijn, Nieuw!, Een magnum is extra feestelijk!, Wouter's Weekend Tip, Wijnabonnement
smaak
vol & krachtig, verfijnd & complex, soepel & rond, licht & fruitig, vol & rond, fris & fruitig, zoet & vol, lichtzoet & aromatisch
Prijscategorie
tot € 10,-, tot € 15,-, tot € 20,-, vanaf € 20,-
Wouter's tip van de maand
Wit, Rosé, Rood, Mousserend
 
¥¢¥° ¥á¥ó¥º ¼¤°² ¥¢¥° ¥¢¥° ¥à©`¥È¥ó ¥¢¥° ¥Ù¥¤¥ê©`¥Ü¥¿¥ó ¥ß¥Ë ugg ¥±¥ó¥¸¥ó¥È¥ó ugg ¥ß¥Ë ¥³©`¥Ç¥£¥Í©`¥È ¥¢¥° ¥¯¥é¥Ã¥·¥Ã¥¯¥ß¥Ë ugg ͨ؜ ugg ¥ª©`¥¹¥È¥é¥ê¥¢ µêÅn ugg ¥Ö©`¥Ä ͨ؜