Op deze plek van de website deel ik graag de nieuwsberichten omtrent Bensdorp Wijnen.
Doordeweeks zijn wij geopend van 8.30 tot 17.00. We zijn er echter niet altijd, dus bel even voor de zekerheid: 073-5530901.
Mochten we in het weekend aanwezig zijn dan melden we dat meestal via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/BensdorpWijnen/
Nieuwe leveranciers!
Ik werk alweer een lange tijd samen met De Confrérie. In het verleden deed de Confrérie zaken met Château la Genestière uit de Rhônestreek. Ze kochten daar voornamelijk Lirac. We, Jacques van Boxtel en ik, kwamen dit Domaine in februari weer tegen op de beurs in Parijs en waren blij verrast dat ze inmiddels onderdeel zijn geworden van een groep met 4 verschillende producenten uit de Côtes du Rhône én de Provence: Domaine de la Vallongue en Domaine des Terres Blanches in de Provence en La Celestière in de Côtes du Rhône. Nadat een selectie van de wijnen geproefd is door het proefpanel hebben we besloten om een eerste serie wijnen naar Nederland te halen:
- Van Genestière, de rode én witte Lirac. De rode Lirac is een 'GSM-blend' van Grenache-Syrah-Mourvèdre. De witte wijn een assemblage van Grenache blanc, Viognier, Roussanne en Clairette. Daarnaast een zeer beperkte hoeveelheid van hun nieuwe wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, ook wit en rood. Heel speciaal: beide wijnen gebruiken álle toegestane druivenrassen van de streek: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Terret Noir, Muscardin, Counoise en Vaccarèse voor rood, Piquepoul, Grenache, Roussanne, Picardin, Clairette en Bourboulenc voor wit.
- Van Celestière: de verrassend lekkere witte IGP Vaucluse van Grenache en Roussanne
- Van Vallongue: hun 'power house', 'Garrigues' rood, van Syrah, Cabernet Sauvignon en Grenache (Baux de Provence).
We verwachten de wijn half september in huis te hebben en ze zullen tijdens de diverse proeverijen geproefd kunnen worden. Met z'n vieren hebben ze een enorm divers assortiment en we verwachten daar de komende jaren veel wijnplezier van te gaan hebben. Zo staat voor het voorjaar 2025 in Tavel rosé en de planning.
Onze eerste selectie kun je hier vinden: https://lnkd.in/eRphZck8
Op de foto: Château Genestière. Het Château was in het verleden een zijdeproducent en ze maken sinds 1930 wijn (!). Men heeft zo'n 200 hectare wijngaard in Tavel, Lirac, Côtes du Rhône en sinds kort, Châteauneuf-du-Pape. Ook maakt men een serie Vin de Pays-wijnen. Op de foto zie je een vijver en die leidde naar de watermolen voor de zijdeweverij.
We doen al sinds onze start in 2005 zaken met Château de l'Engarran uit Lavérune in de Languedoc. Het verhaal van dit statige Château aan de rand van Montpellier is bij velen al bekend: er wordt hiet al sinds 3 generaties door 'Les Dames de l'Engarran' wijn gemaakt en de 4e generatie wordt nu ook klaargestoomd. Dat de dames wijn kunnen maken werd in 2020 wel weer bewezen toen Diane Losfelt (3e generatie) door Guide Hachette werd uitgeroepen tot 'Wijnmaker van het Jaar'. Op foto staat ze trots bij de 40e jaargang van hun referentiewijn: Château de l'Engarran rouge, Grés de Montpellier. Op Wine Paris in februari 2022 proefden we naast deze 40e jaargang 2018, ook de 2008, 1998 én 1988. Allemaal nog uitstekend drinkbaar en prima oplegwijnen dus. De jaargang 2018 is nu leverbaar.
Er kwam begin juli 2020 een onderzoek uit van Pitch Marketing over de wijntrends voor de komende periode. Mooi ogenblik om even de tijd te nemen of ik goed bezig ben:
Vijftien wijntrends voor de wijnhandel:
1. Wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië meest in trek
Ik interpreteer dit als dat het lijkt erop dat consumenten wat meer terug naar de ‘oude wereld’ teruggaan. Een iets klassiekere stijl dus. 90% van onze verkopen komen uit de drie landen.
2. Consumenten gaan minder wijn drinken maar wel betere
Ik zie de gemiddelde prijs licht stijgen, maar zie ook de vraag naar halve flesjes stijgen - past in deze trend. Een inschrijfactie halve flesjes top-Bordeaux afgelopen mei-juni was een succes. Eind van dit jaar doe ik dit weer.
3. Flinke prijsdalingen kwaliteitswijnen verwacht, herstel in 2021
Nog even afwachten, maar leveranciers zijn wat meer geneigd extra korting te geven. Zo kon ik, dankzij de extra korting, de Château de l’Engarran rosé in prijs verlagen tot onder de € 10,-
4. Sinds 2014 21% prijsstijging gemiddelde fles, van € 4,53 naar € 5,49
Mmm… Dat lijkt me nog te hoog – wij zitten er flink boven.
5. Crisis heeft op korte termijn vooral negatief impact op luxere wijnen van meer dan € 10,00
Het thuisgebruik heeft bij ons het gemis aan zakelijke omzet in de coronaperiode gedeeltelijk goedgemaakt, dus dit soort wijnen verkoop ik nog wel aan voornamelijk particuliere klanten.
6. Meer vraag naar Cava en Prosecco
Klopt, ik zie een lichte stijging van voornamelijk Cava & Crémant – dat verkoop ik liever dan Prosecco. Ging helaas wel af van de verkoop van Champagne – daar zag ik een daling...
7. Goede kwaliteit rosé wijnen gehele jaar door
Door het prachtige voorjaar ging de verkoop van rosé enorm lekker! Vooral de Provençaalse 'Les Papilles' rosé van Vignonbles Gueissard was een hit.
8. Andere, minder bekende druivenrassen
Daar ben ik eigenlijk al jaren mee bezig met bijvoorbeeld Passerina & Pecorino uit Abruzzo, Garnacha Tintorera uit Utiel-Requena, Vermentino & Picpoul uit de Languedoc, Arinto, Alvarinho & Fernão Pires uit Portugal, en nog veel meer.
9. Vraag bio en duurzaam blijft toenemen
Dat zie ik inderdaad licht stijgen en mijn assortiment groeit hierin. Ook ‘tussenvormen’ als wijnboeren die werken volgens Terra Vitis-methode trouwens.
10. Groei online aankopen van kwaliteitswijnen
Doordat mensen meer thuis zijn gebleven zie je dat er meer is besteld via internet – óók duurdere wijnen.
11. (Her)ontdekking van de wijnwinkel of slijterij, vooral voor het weekeinde
#kooplokaal was de slogan – en dat blijft hopelijk nog even hangen. Ik ben mijn lokale afnemers in ieder geval dankbaar dat ze me de afgelopen tijd goed gevonden hebben. Dat ik aan huis aflever is natuurlijk ook een pre voor veel klanten.
12.Gekoelde rode wijnen
Die trend zet zich door, gekoelde Pinot Noir uit de Elzas of Blauer Zweigelt uit Kamptal bijvoorbeeld.
13. Wijnen in magnums (inhoud van twee flessen)
Om iemand cadeau te doen zeker. In de Coronatijd zullen er weinig magnums zijn opengetrokken. Nu we weer bij elkaar mogen komen juist weer wel. Mijn magnum-actie in mei was dan ook een schot in de roos! En nieuw: Bodegas Carramimbre Roble - op magnum!
14. Vraag naar alcoholarme en alcoholvrije wijnen neemt toe (vooral door millennials)
Ik heb blijkbaar nog maar weinig millenials als klant – weinig vraag naar…
15. Consumenten zijn trouw aan de wijnmerken
Ik ben enorm blij dat veel consumenten vooral trouw zijn aan hun wijnhandelaar, die jaar na jaar een assortiment probeert op te bouwen met een mix van oude bekenden en verrassende nieuwe wijnen!
Conclusie: mensen die mij kennen weten dat ik niet zo'n planner ben. Ik doe veel op gevoel en koop in wat me opvalt én ik lekker vind. En waar ik jullie mee kan verrassen. Gaat veelal op gevoel dus en het lijkt erop dat goed aansluit bij wat er in de markt leeft!
Domaine des Lauriers Picpoul de Pinet 'Prestige' (2018) staat wéér in de Guide Hachette des Vins (2020). En wederom met één ster en dat wil zeggen: 'Zeer geslaagd'. We zijn enthousiast over onze wijnen en hoe leuk is het om daar van zo'n gerenommeerde partij een bevestiging van te krijgen!
Meer info of bestellen: bit.ly/Picpoul-Prestige
We kunnen dit najaar de volgende nieuwe wijnen verwelkomen:
- Van Bruno Andreu: Maison Prunelles Sauvignon & Cabernet Sauvignon - beiden Pays d'Oc (€ 7,50 per fles)
- Bodegas Carramimbre met wijnen uit Rueda & Ribera del Duero
- Il Feuduccio met Montepulciano d'Abruzzo, Pecorino en een heerlijke blend van Pecorino, Passerina & Trebbiano.
Wat een leuk artikel in de laatste Misset Horeca (67e jaargang - nummer 10). Hier werden de wijntrends van 2019 geschetst. En wie mij een beetje volgt, ziet dat ik aardig bij de les ben:
Trends 2019
1. Rosé uit de Provence
2. Magnums
3. In het oog springende klimaatkasten
4. Gekoelde rode wijnen
5. Lichter in alcohol en tannines
6. Minder maar kwalitatiever
7. Onbekende druivensoorten
8. Nederlandse wijnen
9. Bubbels, ook rosé uit onbekende landen/streken
10. alcoholvrije wijnen
11. Bio en verantwoord (Terra Vitis)
12. Vegan wijnen.
Ik ben nog hard op zoek naar drinkbare alcoholvrije wijnen en ben niet gespecialiseerd in wijnklimaatkasten. Maar op alle andere punten heb ik prima suggesties, daag me maar uit!
Graag aandacht voor het zeer interessante Bordeauxjaar 2019. Het is een jaargang van uitstekende kwaliteit: door het mooie weer van afgelopen zomer waren de groeiomstandigheden zeer goed. Een enkele regenbui die maanden zorgden dat er, naast ruim voldoende zonne-uren, ook voldoende water voorhanden was. Hierdoor konden de druiven, óók de Cabernet Sauvignon, optimaal rijp worden. Het jaar wordt door de internationale wijnpers zeer goed gewaardeerd. Corona raakt Bordeaux echter óók flink: door moeilijkheden met de verkoop aan de USA (hogere importtarieven) en Azië, hebben veel Château-eigenaren besloten om met een veel lagere prijs uit te komen dan 2018. Dit ondanks het feit dat de kwaliteit zeker gelijk is aan dat jaar. Interessant dus om in te tekenen.
Bensdorp Wijnen en de 'Confrérie' van Jacques van Boxtel hebben besloten hun krachten te bundelen en hun activiteiten samen te voegen. Op De Confrérie kun je meer lezen over de Confrérie des Amateurs du Bon Vin. In het kort: de Confrérie is een wijnclub die is opgebouwd uit departementen. Voor klanten, die van de wijnclub lid worden en zich aansluiten bij een departement, wordt 2 keer per jaar een wijnproeverij georganiseerd.
De assortimenten van beide bedrijven zijn inmiddels grotendeels samengevoegd en er wordt continue ewerkt aan een gezamenlijke selectie. Voor klanten van Bensdorp Wijnen betekent dit sowieso een ruimere keuze omdat de Confrérie ook veel, naast Zuid-Frankrijk, uit andere streken in oa. Frankrijk en Italië importeert.
Het spreekt voor zich dat jij, als klant van Bensdorp Wijnen, lid kan worden van de Confrérie. Je zou je dan kunnen aansluiten bij een bestaand departement bij jou in de buurt, maar er is ook de mogelijkheid om zélf met een aantal personen een eigen departement op te richten. De Confrérie houdt voor- en najaarsproeverijen.
Jacques en ik hebben er in ieder geval enorm veel zin in en we zullen jullie via de website, de nieuwsbrief, maar ook via diverse sociale media op de hoogte houden!
Bensdorp Wijnen is al jaren sponsor van het Bossche Basketball. Eerst bij SPM Shoeters waar het kampioenschap in 2015 gevierd werd met Cava uit onze stal. Daarna, via Shooters Den Bosch, New Heroes en het huidige Heroes Den Bosch. We zijn er trots op de wijn te mogen leveren in de Maaspoort bij de wedstrijden van het team, maar ook bij de vele andere evenementen in de Maaspoort zoals het afgelopen Wieler- en Turngala. Ook bij het recente concert van Iris Hond genoten de gasten weer van onze wijn.
De huiswijn in de Business Club en de Maaspoort is de Coquelicot-serie van Bruno Andreu (wit, rosé en rood). Daarnaast kun je tijdens het diner in de Business Club voor aanvang van de wedstrijden genieten van de Réserve wijnen van Luc Pirlet: de Viogier en de Syrah-Mourvèdre.
Heb je een bedrijf en interesse om lid te worden van de Heroes Businessclub? Kijk dan hier voor meer info (of ga een keer met me mee...): http://bit.ly/Heroes_den_Bosch
Bensdorp Wijnen heeft de activiteiten van het bedrijf Wijnkado.nl overgenomen. Wijnkado is een website waar je privé of zakelijk een mooi kistje wijn kan bestellen. Het pakketje wordt afgeleverd op de door jouw gewenste datum en kan worden vergezeld door een persoonlijke boodschap. Naast wijn kun je ook een origineel wijngeschenk in het kistje laten bijpakken.
Dus: wil je een wijn kado geven? www.wijnkado.nl
In 2020 bestaat Bensdorp Wijnen al weer 15 jaar en in al die tijd heb ik opengestaan voor samenwerking en ook actief die samenwerking gezocht. Samenwerken in wijnland is volgens mij namelijk de enige manier om de toekomst in te gaan. Voel je je door deze gedachte aangesproken en ben je werkzaam in de wijnhandel, heb je geen opvolger voor je zaak of heb je ambitie om in deze leuke branche te gaan werken? Neem dan gerust eens contact met me op.
Groeten, Wouter Bensdorp